Afták

Az afták eredete nem mindig tisztázott. Okozhatják virusok, de stressz, allergiák is kiválthatják. 

Ne tévesszük össze a fekélyes szájgyulladással. Ez utóbbi igen fertőző és feltűnően rossz szájszaggal, sok fájdalmas aftával (nyílt, érdes felszínű hólyaggal), esetleg magas lázzal jár. A nyaki nyirokcsomók duzzanata ilyenkor 7-9 napig is eltarthat. 10 hónapos és hároméves kor között fordul elő a leggyakrabban. A lappangási idő 2-6(-12) nap. A fogékonyság mérsékelt. Cseppfertőzéssel (közös kanállal, közösen használt fogkefével ...) vagy testi érintkezéssel (puszival) terjed. Veszélye, hogy a gyerekek a fájdalom miatt nem isznak és esznek. Ez utóbbi nem gond, a betegség lecsengése után néhány nap alatt újra felszedik az elvesztett kilókat. Kiállt fertőzés után a védettség nem tartós.

Aftának tehát a száj nyálkahártyán lévő fájdalmas, lencsenagyságú, sárgás-szürke foltocskát nevezzük, melynek tetején kráterszerű behúzódás van. Sok embereknek vannak „gyenge pontjai” a szájában vagy körülötte, ahol mindig újra és újra megjelennek az afták, ha valamilyen immunrendszert gyengitő hatás éri őket. Legyengült immunitás, életmódbeli hibák, lelki feszültség, terhek hajlamosítanak rá. Nagyon gyakori, mégis kevéssé felismert oka, hogy nem kellő fogkefével és módon mossák a gyerekek a fogukat. Ha nekiütköznek a fogkefével a fogínyhez, akkor ott egy kis nyálkahártya-sérülés keletkezik, melyben elszaporodhatnak a vírusok.

Otthoni kezelése: a Ratanhia-mirrha tinktúrás (Weleda) ecsetelés enyhíti a fájdalmakat. Amennyiben a gyerek tud öblögetni, vagy hagyja, hogy ecseteljék a száját, akkor felhígított szájvizet használhatunk. Ám pusztán a méz is jótékony hatású, úgyhogy a gyerekek utána könnyebben nyelnek. Helyileg a citromfüves, körömvirágos, grépfrútmagos, cickafark-tinktúrás vagy zsályás készítmények alkalmazhatók. A különböző fényterápiák (biolámpa, lágylézer) is hatékonyak, és gyerekeknél is végezhetők. Az infralámpa, a  Bioptron lámpa otthon is használható. Fontos a kellő mennyiségű folyadék bevitele is. Ennél a következőkre kell ügyeljünk: vannak gyerekek, aki ilyenkor a hideget szeretik, vannak, akik a meleget. A savanykás dolgok (cukorka, almalé, citromlé…) viszont biztos kellemetlenek.

A potenciált szerek közül Apis, Belladonna, Zinnober, Mercurius, Rhus tox., Sepia, Natrium muriaticum, a sajátvér-kezelés a leginkább beváltak.

A tünetek idején mindenkinek legyen meg a saját tányérja, evőeszköze, fogkeféje.

Tartós eredményt akkor érhetünk el, ha tudatosan ügyelünk a szájhigiénére és az általános higiénére is. A kézmosásra, a törülközők tisztaságára. Tanítsuk meg gyermekünket helyesen fogat mosni úgy, hogy ne sértse meg fogínyét. A fogak belső és külső oldalán legjobb az olyan “seprő” mozdulat, mely a fogínytől a fog rágó felülete felé seper. Az érzékeny ínyűeknél már a körkörös mozdulatok is kis sérülésekhez vezethetnek. Ajánlható az általános immunerősítés, pl. vörös kasvirággal (Echinacea purpurea). Itt a D4-es potencia a leghatékonyabb. Konvencionálisan táplálkozók ügyeljenek az erősebben fűszerezett, zsíros, fehérjékben túl gazdag ételekre. Vannak, akik idővel felfedezik, hogy mely alkotóelemekre, esetleg adalékanyagokra érzékenyek. Ha szükséges, feltölthetjük a vitamin-, ásványanyag- és nyomelemraktárakat. A bélflóráról se feledkezzünk meg!