Az orrmandula és a savós fülgyulladás kezelése: egy tanulámány eredményei

A tanulmány az első nem randomizált, nem kettős-vak kontrollált, összehasonlító klinikai vizsgálat hazánkban, mely egy komplex, számos elemet tartalmazó IM módszert alkalmazott a SOM (serosus otitis) és a következményes halláscsökkenés, valamint a köztes AOM (akut otitis media) kezelési körülményeinek elemzése során.

Mindamelett, hogy az IM hatékonysága némileg kisebb, mint a COM (konvencionális medicina) műtéti beavatkozásai, az IM (integratív medicina) alkalmazása esetén szignifikánsan magasabb arányú a SOM regressziója, mint spontán javulás vagy pusztán konzervatív COM kezelés során.

Az integratív koncepció kevesebb invazív műtéti beavatkozással, kevesebb antibiotikum és NSAR alkalmazásával, valamint lényegesen jobb complience-el jellemezhető. Ezzel illeszkedik a nemzetközi szakmai ajánlások aktuális trendjéhez.

Az IM megfelelően kontrollált körülmények között, biztonságos algoritmus szerint integrálja a különböző terápiás lehetőségeket. Ezzel teret nyit annak, hogy az IM és a COM szemlélete egymáshoz közelítve megfelelő arányú, egyedileg mérlegelt kombinációjához vezethessen a konzervatív és műtéti megoldásokat illetően. 

Eredeti cikk olvasása / original article