Bepisilés nappal

Mi a teendő, ha egy 5 éves gyermek éjszaka még nem ágytiszta, de nappal is előfordul, hogy pisis lesz egy kicsit a bugyija. Van a kettőnek köze egymáshoz? 

A két jelenségnek lehet köze egymáshoz. Az éjszakai bevizelés ebben a korban (a húgyutak normális anatómiai viszonyai mellett) még normálisnak tekinthető. A nappali bepisilés oka legtöbbször az elmerült játszás miatti "figyelmetlenség", esetleg más lelki terheltség (vizeletvisszatartás). Olykor zavart a húgyhólyag izmainak működése is. Ezért , ez utóbbi esetben gyermek-urológus is vizsgálja meg a gyermeket. Szerencsére ritkán áll mögötte szervi elváltozás. Leggyakrabban csak a hólyagzáró- és a hólyagot összehúzó (ürítő) izom valamelyikének működése, vagy kettőjük együttműködése zavart. Nem ritka, hogy székletürítési gondok is társulnak hozzájuk. A legeslegtöbb esetben ezek a funkcionális formák igen jól kezelhetők.

A mindennapokban gyakorisági sorrendben a következő formák fordulnak elő: 

Sürgős vizelési inger: ilyenkor a gyerek vagy feltűnően gyakran és hirtelen kell pisilnie. Ilyenkor a hólyag falában elhelyezkedő izomzat, mely a hólyagfal összehúzódásáért, és ezzel a hólyag térfogatásának csökkentéséért felelős, túl erősen és bizonytalanul működik. Ezt kognitív magatartástréninggel kiválóan lehet befolyásolni. Ritkán van csak szükség átmeneti gyógyszeres kezelésre. Ez az egyetlen olyan bevizelési forma, melynél a hólyag rendszeres tréningezése indokolt. 

Van olyan, hogy a gyerek túl sokáig tartja vissza vizeletét valami miatt, és így egy idő után túlcsordul a hólyag. Ilyenkor a kezelés középpontjában az a viselkedésterápiás elv áll, hogy a gyerek megtanuljon rendszeresen elmenni pisilni úgy, hogy az ne okozzon további feszültséget számára.

  • : előfordul, hogy a hólyag falát összehúzó izomzat és a hólyag kimeneténél, a húgycső belső kezdeténél elhelyezkedő záróizom nem kellő ritmusban működik együtt. Ilyenkor a vizelet szakaszosan vagy akadozva ürül. Ennek kezelése akusztikus (hangingerekkel) és optikus (képi- és fény-) ingereket használó biofeedback módszerekkel, és célzott relaxációs technikákkal történik. Súlyos esetekben (játék-, családi-, viselkedésterápiás) pszichoterápia szükséges.

A stressz-inkontinencia egy ritka családi forma, mely a hasi nyomás fokozódásakor (köhögés, sport, játék ...) lép fel.

A nevetési inkontinenciánál a nevetéstől reflexesen az egész hólyag hirtelen és egyszerre kiürül.

Minden forma tisztázásához hozzátartozik a kellően körültekintő diagnosztika. A pontos tünetnaptár mellett lelki feltérképezés, vizeletvizsgálat, ultrahang, uroflow (a vizeletsugár mérése) mindenképp, de esetleg EMG (a hólyag és gátizomzat bioeletromos tevékenységének mérése), kontrasztanyagos radiológiai vizsgálatok is hozzá tartozhatnak.

A természetes gyógymódok közül:

  • tresszoldásra a kinezilógia és a Bach-virágterápia,
  • Feszültségoldásra és a vegetatívum összehangolására a fitoterápia (citromfű, orbáncfű, levendula), és a homeopátiás alkati kezelés, 
  • Továbbá a lézerakupunktúra, gyerekjóga és a medencetorna adhat hatékony segítséget.
  • A vitaminok közül a B-vitaminokat ajánlom az idegrendszerre és a magnéziumot a hólyagizomzat harmonizálásra.
  • Kipróbálhatják még esténként a talpmasszázst is: napfonat, vese-és hólyagpontok masszírozása.