Ízelítő a Nagy gyermek-kalauzból - életritmusok

 Az élet ritmusainak figyelembe vétele és kialakítása

Miért olyan fontos, különösen csecsemő- és kisgyermekkorban a ritmusos rendszeresség biztosítása?Mert a csecsemők életének ritmusossága még nem alakult ki, külső ingerekre és benyomásokra van szüksége. A modern élet- és munkafeltételek közepette az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják a szükséges ritmusokat. Ez gyakran vezet betegségekhez és erőtlenséghez. Sok év vagy évtized alatt ez akár kimerültség okozta összeomláshoz vezethet. A fontosabb ritmusok tudatos ápolása megalapozza és megnöveli a szervezet terhelhetőségét.

Mi a ritmus?

  • A ritmus hasonló események ismétlődése nagyjából hasonló körülmények között. A legjobb példa erre a légzés: ha egész pontosan megmérjük, egyetlen lélegzetvételünk sem pontosan ugyanolyan mély és hosszú, mint a másik. Mégis mindegyik hasonlít a másikhoz.
  • Minden ritmus ellentéteket egyenlít ki. Ott, ahol a természetben ellentétek ütköznek egymásnak, a ritmusos folyamatok kiegyenlítően hathatnak. Így születnek például a ritmikusan tagolt „bárányfelhők” az égen két időjárási front határán. Ritmikusan felsorakozó hullámvonalat találunk a tengerparton is, ahol a szilárd föld és a mozgékony víz találkozik. Ugyanígy egyenlítődik ki ritmikusan a légzés folyamatában mozgás és nyugalom ellentéte. 
  • A ritmus minden alkalmazkodási folyamat alapja is. Azáltal, hogy egy ritmikusan ismétlődő jelenség sohasem teljesen ugyanolyan, mint az előző, ha nem egy középpont körüli finomjátékot jelent, a ritmikus folyamatokra a rugalmas alkalmazkodás jellemző. Egy merev ütem ezzel szemben rugalmatlan, és nem képes ellentéteket kiegyenlíteni, integrálni. 
  • A ritmus pótolja az erőt. Minden olyan tevékenység,melyet rendszeresen végzünk, kevesebb energiánkba kerül, mintha ugyanazt a megszokott időn és körülményeken kívül, csak egyszer végezzük. 
  • A rendszeresen, ritmusosan végzett tevékenységek szokások kialakulását eredményezik. A szokások pedig hozzájárulnak a személyiség és a jellem kialakulásához. Aki gondoskodik arról, hogy rendszeres étkezési és alvási szokásokat alakítson ki, aki megszokja, hogy kiegyensúlyozott napirendet alakítson ki, amelyben a munka és a pihenés, azaz az erőkifejtés és a kikapcsolódás ésszerű arányban váltakoznak, az megbízhatóan, eredményesen képes megállni helyét a mindennapok terhei között. Mindaddig azonban, amíg saját belső időrendünk hiányában erősen függünk a külső körülményektől vagy saját pillanatnyi vágyainktól, könnyen kerülhetünk abba a veszélybe, hogy túlértékeljük teherbírásunkat, és kimerülünk. Ilyenkor hiányzik belőlünk az alkalmazkodáshoz szükséges rugalmasság, a kitartáshoz szükséges erő és az egészséges élettempó kialakításához szükséges belátás. 
  • Minden tudatosan ismételt tevékenység növeli az akaraterőt, és ezzel együtt a munkakedvet is. 
  • A ritmusok révén állnak az emberek, a természet és a világegyetem egymással szabályos kapcsolatban; az évszakok, a nappalok és éjszakák váltakozásában, a mozdulatlan csillagos ég előtt úszó bolygók mozgásában. A biológiai ritmus és időstruktúra kutatása a huszadik századra külön tudományággá nőtte ki magát: a kronobiológiává, melyet a kronomedicina és kronofarmakológia követett. A következő fejezetek az életfolyamatok alapjait képező és „hordozó”fontosabb ritmusokat tekintik át. 

Konkrét útmutatókkal szeretnénk a ritmusosság ápolásához, egy új családkultúra kiépítéséhez hozzájárulni. A gyerekek egészsége stabilabb lesz, és jobban tudnak ezáltal terhelésekhez alkalmazkodni.