Ízelítő a Nagy gyermek-kalauzból - A lázról

A lázzal kapcsolatos orvosi ismeretek az 1980-as évek elejére alapvetően megváltoztak. Hasznos élettani szerepe a fertőzésekkel szembeni immunreakció során bizonyítást nyert és általánosan elfogadottá vált. Egyre nyilvánvalóbbá vált az utóbbi évtizedekben, hogy a láz 40-41°C -ig nem okoz klinikailag értékelhető károsodást. A láz csillapítás nélkül spontán nem emelkedik 41,7°C fölé, s csillapításával nem előzhető meg a lázgörcs. A lázfóbiáról, azaz a láztól való indokolatlan rettegésről számos cikk látott napvilágot rangos orvosi szaklapokban; egy külön kutatási területet nyitva meg,mely azt vizsgálja,miért félnek betegek és orvosok, ápolók a láztól. A világ országaiban eltérő módon és sebességgel reagáltak a lázzal kapcsolatos ismeretek megváltozására. Míg például Hollandiában azonnal cselekedtek, és 10 év alatt elérték, hogy a szakdolgozók, orvosok mára már a korszerű ismereteknek megfelelő lázcsillapítási elveket vallják, s ennek megfelelően a lakosság lázzal kapcsolatos magatartása is gyökeresen megváltozott, addig Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban még ma is jelentős erőkkel folyik a küzdelem a lázfóbia ellen, s a világ egy jelentős részén szinte semmi nem változott.  

Bizonyos a lázcsillapítással kapcsolatban:

 1. A fertőzés okozta láz - a hőpangással vagy az úgynevezett malignus (rosszindulatú) hyperpyrexiával ellentétben - alapvetően hasznos élettani folyamat. 
 2. A magas láz (41°C-ig) biztosan nem okoz agykárosodást, halált vagy szöveti károsodást.
 3. A lázcsillapítással nem előzhető meg a lázgörcs. A lázgörcs ártalmatlan,helyesen kezelve nem okoz károsodást.
 4. A fizikális és a gyógyszeres lázcsillapítás hatásának erőssége hasonló.
 5. A hideg vizes lázcsillapítást a gyermekek többsége kellemetlennek,sőt rettenetesnek tartja, ezért a csak a fent leírt, differenciált módon alkalmazandó.
 6. A paracetamol (BEN-U-RON, Panadol, Rubophen …) és az ibuprofen (Nurofen, Rhinathiol Cold, Algoflex …) viszonylag biztonságos, hatásos lázcsillapító. Túladagolás esetén az előbbi akár halálos májkárosodást, az utóbbi vesekárosodást okozhat. 
 7. Az amidazophen-származékok (Germicid-C) hatásos lázcsillapítók, viszont életveszélyes mellékhatásuk miatt (agranulocitózis) annak ritkasága ellenére sem javasoltak, és a világ több vezető országában kivonták őket a forgalomból.
 8. A szalicilátok (pl. Aspirin) hatásos lázcsillapítók, de bárányhimlőés valószínűleg más vírusos betegségek esetén 12 év alattiaknál alkalmazva szerepet játszanak a Reye-szindróma (májkárosodással járó heveny kórkép) kialakulásában. Ezért nem, vagy csak 12-14 év felett javasolhatók. 
 9. Elképzelhető, hogy a lázas delíriumot (lázálmokat) nem a láz, hanem a lázcsillapító okozza.
 10. A lázzal, lázcsillapítással kapcsolatos tévhitek fenntartásában az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak jelentős a szerepe.

 A korszerű lázcsillapítási ajánlások tehát így hangzanak:

- A láz hasznos, ezért nem kell csillapítani.
- A láz jelentkezése önmagában az esetek többségében nem indokolja
az azonnali orvoshoz fordulást. Orvos felkeresése akkor javasolt, ha a gyermek lázas és:

 • 3-6 hónaposnál fiatalabb csecsemő
 • Erős fejfájása, tarkómerevsége van, vagy ha a fény szokatlanul zavarja;
 • Légzése nehezített, fullad;
 • Nem iszik eleget;
 • Folyamatosan hány;
 • Aluszékony vagy zavart tudatállapotú;
 • Heves fájdalma van;
 • Bőrén vörös-lila foltok, vérzések vagy kiütések jelentkeznek;
 • 3 nap után sem javulnak enyhe fertőzéses tünetei.