D vitamin - Az angolkór megelőzése

Télen kevés a nap. Ha kimegyünk sem maradunk sokáig kint. Van-e valami természetes megoldás, ha óckodunk a szintetikus D-vitamintól?

Mi is az angolkór? A rachitiszt fényhiány okozza. Mivel főleg a mérsékelt égöv iparvidékein lép fel, civilizációs betegségnek tekinthető. A csecsemők az első és második télen veszélyeztetettek. A fényhiány következtében zavarok támadnak a kalcium és a foszfát anyagcseréjében, ami a csontok elgörbüléséhez, növekedési zavarokhoz és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenéséhez vezet. A vérben olyan mértékű kalciumhiány léphet fel, hogy görcsök jelentkeznek (tetánia). Minden gyerek kaphat rachitiszt, ha hosszabb ideig (néhány hét) nem jut elegendő (napi két óra) napfényhez, és a hiányzó fény hatását nem helyettesítik mással. 

Jelei: A kezdődő rachitisznél a gyerek heteken át egyéb felismerhető ok nélkül egyre jobban izzad. Különösen a tarkója, keze és talpa. Széklete savanykás szagúvá válik. Éjjel és nappal is egyre nyugtalanabb, halk zajokra vagy akár spontán is megijed. A csontok és porcok átmenete (bordák, csuklók) kissé felduzzad. 

Hogyan előzhetjük meg a rachitiszt? Az 1930-as évektől minden csecsemőnek három alkalommal lökésszerűen 5-15 mg D-vitamint adtak (1 mg 40.000 egységnek felel meg). Ez a lökésterápia 20 évig hivatalos megelőző eljárás volt. A hatvanas években  beszüntették, mert nyilvánvalóvá vált érrendszeri elmeszesitő hatása. Ezután napi 1000 egységet javasoltak. Ma már az a vélemény, hogy még rossz fényviszonyok mellett is elég heti 2000 NE (nemzetközi egység). Közép-Európában azt ajánlják, hogy minden nap adjunk be egy 400-500 egységet tartalmazó tablettát/cseppet a gyerekeknek; ami tehát a tényleges igénynek 1,5-2-szerese. Egy liter baba-tápszer-tej már maga is kb. 400 egység D3-vitamint tartalmaz (400 NE 1μg-nak felel meg).

Természetes alternativák:

Szoptatás: Legalább fél évig, ha lehet, tovább is szoptassunk. Ebben az időszakban nem nagyon kapnak rachitiszt a gyerekek.

Halolajok: A kapszulák sokszor túl kevés D-vitamint tartalmaznak, és a D-vitamin szintetikusan hozzáadagolt lehet. Vannak más vitaminokat is tartalmazó szerves készitmények.

Kvarcolás: Az ultraibolya fénnyel történő kvarcolás ma már nem nagyon használatos, a „bio-lámpák” bizonytalan hatásúak.

Napfény: Amilyen gyakran csak lehetséges, télen is legyen a gyerek szabad levegőn úgy, hogy arcát a kék ég sugarai érjék. Nem kell direkt napsugár, csak arra kell ügyelni, hogy a gyermek homloka fedetlen maradjon, azaz arca és az ég közé ne kerüljön semmi.

Aki egyáltalán nem akar szintetikus vitamint adni, az legalább ősztől tavaszig 4 hetenként menjen el egy olyan gyerekorvoshoz, aki tapasztalt e téren, és más módszerek alkalmazásában is járatos. A Weleda Aufbaukalk nevű készítménye pl. egy általánosan alkalmazható készítmény.